Erzsébet tábor – harmadik turnus

  1. július 24-én elkezdődött a harmadik hét Erzsébet napközis tábor a Művelődési Házban.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után a táborozók megszokott módon játékos és interaktív gyakorlatok során ismerkedtek meg társaikkal. Ezen a héten is az ismerkedős játékok után a táborozók 4 csapatot alkotva (zöld, sárga, kék és piros) kezdhették el a tábort. A délelőtt folyamán kreatívkodtunk az udvaron, volt aki kulcstartót készített, volt aki karkötőt, nyakláncot fűzött. A délután folyamán a gyerekek nagy örömére mozi következett, majd születésnapja alkalmából köszöntöttük az egyik kis táborozónkat.

A keddi napon délelőtt a gyermekek csoportbontásban megismerkedhettek a könyvtáros szakma rejtelmeivel. Hoffmann-né Móni betekintést nyújtott a könyvek és a könyvtárosok világába. Megtanulhatták, hogyan kell kölcsönözni és visszavenni egy könyvet a TextLib integrált rendszerben, továbbá hogyan kell készíteni a statisztikát a saját csoportjukról, hogyan kell megkeresni a saját cutter számukat. Ebben a feladatban az ügyességük alapján kaptak pontokat a csapatok. Ebéd után az udvaron kreatív foglalkozás keretében szebbnél-szebb dekorációk, képkeretek készültek, melyhez zsákvásznat, csipkét és rezgőt használtunk fel.

A szerdai nap reggeli után mozgással, táncolós játékkal (just dance) indult. Majd egy érzékenyítő csoportfeladaton vettek részt a gyermekek. Július az elfogadás hónapja, így kiemelten fontosnak tarjuk a gyermekekkel megértetni azt, hogy segítsünk a másiknak, fogadjuk el a másikat olyannak amilyen, ne piszkáljuk, rekesszük ki őt a közösségből. Csoportokban oldottuk meg ismét az erre vonatkozó feladatokat, majd közösen megbeszéltük az eredményeket. Az első feladat egy asszociációs feladat volt, majd egy interaktív feladat következett, ahol beszélgettünk is a korábban elhangzottakról. Páran elmondták nekünk, volt már rá példa, hogy kortársukért kiálltak és megvédték őket egy-egy gúnyolódás során. A komoly témát követően, a délután folyamán sorverseny volt a porondon, ahol a csapatok különböző feladatok során mérték össze erejüket és gyűjthettek pontokat.

Csütörtökön folytatódott a pontszerzés, a gyermekeket az udvaron várta egy ügyességi pálya, melyet minél rövidebb idő alatt kellett teljesíteni, méghozzá szabályosan. Minden táborozó igyekezett a maximumot kihozni magából, csapata győzelemre juttatása érdekében. Ebéd után következett a hét utolsó pontszerzési lehetősége, amelynél most ismét az ügyesség és az ész volt a döntő.  Kahoot kvíz feladatok során mérkőztek meg a csapatok, a kvízt Alex vezette, aki nagyon szigorúan mérte az időt a válaszadásnál. Szuper versenyszellemben telt ez a nap is! A nap végén kihirdetésre került a hét nyertes csapata, amelyet finom tortával ünnepeltünk meg!

Péntek a kirándulásról szólt, ezen a héten két helyszínre is ellátogattunk. Reggeli után buszra szálltunk és elindultunk a szabadkígyósi Weinckheim-kastélyba. Érkezésünk után tárlatvezetéssel jártuk körbe a kastélyt és tudhattunk meg érdekes és hasznos információkat mind a Weinckheim családról, mind a kastélyról. Az épület szobainak bejárása után utunk a toronyba vezetett 174 lépcsőfokon keresztül, de mindez megérte, hiszen gyönyörű látvány fogadott minket. Ezután bejártuk a kastély kertjét is, majd az energiát pótoltuk egy finom ebéddel. A következő helyszínünk a pusztaottlakai  Safari Park volt. Megérkezésünk után 3 csoportot alkotva fedeztük fel a parkot és az ott található állatokat. Volt, aki autós safarival kezdett, volt aki állatsimogatóval, míg a többiek a Safari Parkban található játékokat vették birtokba. Összegezve fantasztikus, élmény- és eseménydús napot tudhattunk a hátunk mögött, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az eredeti 16 órás hazaérkezés helyett 18 órakor értünk vissza a tábor helyszínére.

Bízunk benne, hogy a három hét táborunk alatt minden kis táborozónk rengeteg pozitív élménnyel és új barátokkal gazdagodva tért haza! Jó pihenést és kellemes nyári szünetet kívánunk mindenkinek!

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hét a szülők és a gyermekek nagy örömére. Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a finom tortát az Édeskrém Cukrászdának. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta, kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…, s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Ancsin Melissza, Berki Viktória, Dorkó Zsombor, Flender Ákos diákmunkások, valamint Boros Györgyné és Mándity Sztánkó.

Erzsébet tábor – Mesterségek hete

  1. július 17-én elkezdődött a második hét Erzsébet napközis tábor a Művelődési Házban.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után a táborozók a megszokott módon játékos és interaktív gyakorlatok során ismerkedtek meg társaikkal. Ez a hét a mesterségek/szakmák hete volt, így az ismerkedős játékok után a táborozók 4 csapatot alkotva (könyvtáros, kertész, katona és cukrász) kezdhették el a tábort. A délután folyamán kreatív foglalkozás keretében szebbnél-szebb csillogós, díszes dekorüvegek készültek, majd társasjáték és puzzle következett a nagyteremben.

A keddi napon sor került az első csapatversenyre is. Ország-város-fiú-lány játékban mérték össze tudásukat a csapatok. Fantasztikus hangulatban telt el a délelőttünk. A délután folyamán a cukrász mesterséget ismerhették meg a gyermekek, a nagyteremben az Édeskrém Cukrászda munkatársai vártak minket mindenféle finomsággal. A gyerkőcök készíthettek pop-up nyalókát, barackos süteményt, valamit egy egész tortát is bevonhattak és kidekorálhattak közösen, a szakemberek segítségével. Természetesen az elkészült édességeket a nagy munka után mindenki jóízűen fogyasztotta el.

A szerdai nap a kertészkedésről szólt. Korán reggel útnak is indultunk kerékpárral a helyi kertészetbe, ahol Raffai Tamás várt már minket. Mesélt az ott zajló munkáról, körbevezetett minket a területen, megmutatta a termesztett gyümölcsöket, zöldségeket. Rengeteg hasznos tudással gazdagodva fejeztük be a kertészetben a „túránkat”, hiszen majdnem körbejártuk az egész területet. A program végén minden gyerkőc szedhetett 1-1 paprikát, amelyet jóízűen el is fogyasztottak. Minden táborozó láthatta milyen jó minőségű, szép termékeket termelnek itt, helyben Battonyán a kertészetben, ahova mindenki kilátogathat és megvásárolhatja azokat. A tábor helyszínére visszaérkezve a kertészetben szerzett tudást a gyakorlatban is meg lehetett mutatni, hiszen fűszernövény ültetés következett. Minden gyermek elültethette a saját mentáját, amit a nap végén haza is vihettek. Az uzsonna után finom főtt kukorica várta a gyermekeket.

Csütörtökön rendvédelmi napot tartottunk, azonban a reggelt egy kis finomsággal indítottuk, a gyerkőcök nagy örömére: vattacukorral. Ezután a nagyteremben Tóth Krisztina rendőr százados és Bakonyi Cynthia r. őrmester várta a gyermekeket. A rendőrnők hasznos, informatív előadást tartottak a táborozók számára a közlekedésről és a biztonságról. Ezután interaktív játékok következtek, voltak különböző feladatlapok (szókereső, párosítás), illetve ujjlenyomat készítésre is lehetőség volt. Fantasztikusan érezték magukat a gyermekek a délelőtt folyamán. Délután maradva a rendvédelemnél, két honvéd kadét tanuló (Berki Viktória és Dorkó Zsombor) mutatta be a tanulmányi kiképzésük során alkalmazott fegyvereket és ruházatukat. Ezt követően egy katonai akadálypálya következett, amelyet a csapatok nagy izgalommal vártak és szuperül teljesítettek. A délután további részében a rendvédelemtől elrugaszkodva táncház várta a gyermekeket a nagyteremben, melyet a Szivárvány Néptánc és Hagyományőrző Egyesület tagjai tartottak a gyermekek számára.

Péntek a kirándulásról szólt, ezen a héten a 47-es majorba látogattunk el kisbuszokkal. Érkezés után a gyerekek birtokba vették a hatalmas udvart és a szabad területeket, majd önfeledt játék vette kezdetét. Ebédre finom krumplipaprikás volt, majd desszert gyanánt mézédes görögdinnye. A délután során számháborúztak a kis táborozók, ahol a 4 csapat mérkőzött meg egymással hatalmas harcok során. A nap végére mindenki kellemes elfáradt, a hét során szerzett pontok alapján ezen a héten is kihirdetésre került a nyertes csapat!

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hét a szülők és a gyermekek nagy örömére. Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a dinnye felajánlást a Fári családnak, az üdítőt Szegvári Böbének, a foglalkozást és a finomságokat az Édeskrém Cukrászdának, a finom csemegekukoricát Nyáriné Nagy Zsuzsannának. A segítséget a gyermekek szállításában Szabó Ferencnek, Battonya Város Önkormányzatának, a Városellátó Szervezet munkatársainak, a vattacukrot a battonyai Román Nemzetiségi Önkormányzatnak, a közreműködést a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság munkatársainak, valamint Battonya Város Önkormányzata által működtetett Kertészet munkatársainak. A Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvodának, valamint a honvéd kadétprogramos diákoknak, az eszközök biztosítását, illetve a bemutatót. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta, kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…, s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Ancsin Melissza, Berki Viktória, Dorkó Zsombor, Flender Ákos diákmunkások, valamint Boros Györgyné és Sós Lászlóné.

 

Aranyszál hímző szakkör beszámolója

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő nyílt pályázatot hirdetett 2022-ben is a Csoóri Sándor Alapból a népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatására. A program célja a hazai magyar és nemzetiségi, valamint a határon túli magyar néptánc-, népzenei együttesek és népdalkörök, tárgyalkotó népművészeti alkotóközösségek tudásátadásának elősegítése, szakmai munkájának fejlesztése, a közösségek megerősítése.

A 2018 óta működő Aranyszál hímző szakkör működését minden évben támogatja a Csoóri Sándor Program, így volt ez ebben az évben is, hiszen a Battonyai Közművelődési Nonprofit Kft. által beadott CSSP-TARGYALKOTO-SZ-2022-0078 azonosítószámú „Az Aranyszál hímző szakkör működése” című projektünk pozitív elbírálásban részesült. A 2022.07.01. és 2023.06.30. közötti időszakban megvalósuló program keretében  a battonyai szerb kartonalapú aranyhímzés öltéstechnikájának tökéletesítése mellett a helyi szerb fehérhímzés mintavilágának megismerése, a forrásanyagok felkutatása, dokumentálása és feldolgozása volt a cél, továbbá a szerb fehérhímzés öltéstechnikájának elsajátítása a szakkörtagok között. Ehhez a pályázat keretében a szakköri foglalkozásokhoz szükséges eszközök és alapanyagok, továbbá az alapanyagok tároláshoz és a kiállítások megvalósításához szükséges eszközök kerültek beszerzésre.

Az Aranyszál hímző szakkör tagjai kéthetente péntekenként tartják szakköri foglalkozásaikat a Művelődési Házban, különböző kiállításokon, szakmai konferenciákon és táborokban mutatkoznak be az elkészült produktumaikkal. Alkotásaikkal szebbé varázsolják saját és családjuk otthonát, ruhatárukat, illetve megismertetik azokat szűkebb és tágabb környezetükkel. A népi kézművességnek mindig is nagy szerepe volt és van Battonya életében, az Aranyszál hímző szakkör tagjai kiváló, értékteremtő hímző munkájukkal hirdetik a kézművesség fontosságát nemcsak településünkön, hanem egész Magyarországon és külföldön is.

Erzsébet tábor – Nemzetek hete

2023. július 10-én ismét gyermekzsivajtól volt hangos a Művelődési Házunk, hiszen elkezdődött az idei nyár első Erzsébet napközis tábora.

Hétfőn, a reggeli „eligazítás” után a táborozók Panna és Alex vezetésével játékos és interaktív gyakorlatok során ismerkedtek meg társaikkal. Ez a hét a nemzetek hete volt, így az ismerkedős játékok után a táborozók 4 csapatot alkotva (francia, olasz, spanyol és görög) elkezdhették a tábort. A hétfő Franciaországról szólt, így tízórai után egy prezentáció keretében megismerkedhettek Franciaországgal a gyermekek. Az előadás alatt szerzett tudásukról a csapatoknak kvíz formájában kellett számot adniuk, majd kirakni egy-egy puzzlét, amely az Eiffel-tornyot rejtette. A délután folyamán az országok zászlajának elkészítése volt a feladat, szuper kis zászlók készültek. A nap további részében szabad játék keretében birtokba vehették az udvart és az új játékokat a gyerekek, továbbá szülinapi köszöntés és dinnyézés is belefért még a napba.

A keddi nap Görögország jegyében telt el. Reggeli után újra összeálltak a csapatok, bevonultunk a nagyterembe és meghallgatták a Görögországgal kapcsolatos fontos és érdekes információkat, amelyet ez alkalommal is kvíz és puzzle kirakása követett. A csapatok ezen a napon lelkesen oldották a feladatokat a verseny során. A délelőtt további részében kreatív foglalkozás keretében minden táborozónk elkészítette a saját görög, tengerparti üvegcséjét, melybe került színes dekorhomok, illetve kagyló. Ebéd után a gyerekek a görög naphoz kapcsolódóan megnézték a Herkules c. mesét, közben görög salátát fogyasztottak nasi gyanánt.

A szerdai nap a kirándulásról szólt, busszal indultunk Szarvasra az Arborétumba, ahol megtekintettük a hatalmas fákat, növényeket és több páva is keresztezte utunkat. Majd a Mini Magyarországot bemutató részt is birtokba vehették a táborozók, a gyermekek nagy örömére. A napunkat hajókázással zártuk a Holt-Körösön, ezután pedig hatalmas élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Csütörtökön Spanyolországé volt a főszerep. Szokásunkhoz híven, ezen a napon is reggeli után ismereteket szereztek a gyermekek az országról, majd ismét kvíz és puzzle következett. A délután folyamán az udvaron a csapatok pinatat készítettek kartonból és krepp-papírból. Az elkészült pinatakat finomabbnál finomabb édességekkel töltöttük meg.

A péntek Olaszországról szólt. Ezen a héten is rengeteg élménnyel gazdagodtak a táborozók, amelyek megőrzésére képkeretet készített mindenki, melybe a héten készült csoportképük került. Ezután az egész heti küzdelmek várva várt eredményhirdetése következett. A nyertes csapat minden tagja egy-egy Erzsébet táboros bögrével lett gazdagabb és a sok-sok megszerzett élménnyel. A hét utolsó meglepetése az olasz naphoz híven pizza volt, amit jóízűen fogyasztott el minden táborlakó.

Köszönjük szépen az „Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány” anyagi támogatását, amellyel megvalósulhatott ez a felejthetetlen hét a szülők és a gyermekek nagy örömére.  Köszönjük a trambulin biztosítását a Battonyai Általános Iskolás Gyermekekért Alapítványnak, a dinnye felajánlást a Fári családnak, az üdítőt a Pelyva családnak. Továbbá hálásak vagyunk mindenkinek, aki “hivatalból” vagy önként hozta, vitte, vette, letöltötte, nyomtatta, kitöltötte, aláírta, szkennelte és újból feltöltötte, telefonon leegyeztette, fotózta, kitakarította, fel- és letörölte, fertőtlenítette…, s ki tudná mind felsorolni azt a sok-sok segítséget és támogatást, amit a hét során kaptunk táborunk sikeres megvalósításához.

A tábor felügyelői: Balázsné Szabó Erzsébet, Balázs Panna, Hoffmann-né Szabó Mónika, Raffai Dorka, Ancsin Alex.

A tábor lebonyolításában közreműködött: Ancsin Melissza, Berki Viktória, Dorkó Zsombor, Flender Ákos diákmunkások, valamint Sós Lászlóné.